6 Şubat 2010 Cumartesi

Rahat ol, güzelsin

Kendiniz hakkında ne düşünüyorsunuz? Vücudunuzu beğeniyor musunuz? Yeteri kadar zayıf mısınız? Burnunuz güzel mi? Memeleriniz dolgun mu? Gözlerinizin çevresindeki kırışıklılar belirginleşiyor mu?

Eğer belinizin çevresinde yağ varsa kalbinizin ve karaciğerinizin etrafında da buna orantılı yağ olacağına ve bunların sizi kalp krizinden öldüreceğine inanıyor musunuz?

Ben genç ve güzelken kadınlarda sıskalık aranılan bir özellik değildi. Erkeklerin hayallerini Sophia Loren ve Marilyn Monroe gibi dolgun kadınlar süslerdi.

Şimdi kilosundan memnun kadın bulmak neredeyse imkânsız. Ne kilosundan ne de olduğu gibi olmaktan. Süper modeller dahil güzelliğinden kuşku duymayan yok gibi.

Diyet yapmak bir salgın halini aldı. Her yıl daha çok sayıda insan estetik cerrahi geçiriyor, botoks yaptırıyor.

Sıska tombuldan güzel değil, aslında. Ama Bodies (Vücutlar) adlı kitabın yazarı olan Susie Orbach’ın deyimiyle “vücut nefreti tacirlerinin” bombardımanı altındayız.

Bu tacirler olduğumuz gibi olmaktan memnun olmamamızı istiyorlar. Aynaya baktığımızda kendimizi beğenmemeliyiz ve daha çok çekici olmak için para harcamalıyız.

Daha çok cilt kremi, makyaj malzemesi satın alınmalı. Yürüme bantlarının üzerinde daha çok vakit geçirilmeli. Daha güzel görünmek için bıçağın altına yatmalı. Sağlıklı ve sıska olmak için daha çok vitamin yutmalı.

Çoğunluk için şişmanlamanın zayıflamaktan kolay olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Onun için zayıflığı hedef seçtiler. Bu değişiklik 1960’larda başladı. Ondan önce insanların çoğu zaten parasızlıktan sıska idi, bugünkü bolluk yoktu.

Wired dergisinin bir araştırmasına göre, Playboy güzellerinin ortalama gövde kitlesi 1960’larda 19.2’den günümüzde 17.6’ya düştü. Ortalama bir kadınınınki 22.2’den 26.8’e yükseldi.

Ortalama bir model günümüzde ortalama bir kadından en az dörtte bir zayıftır.

Hekimlerin ve ilaç imalatçılarının de arasında bulunduğu büyük bir endüstri var bu kampanyanın arkasında. Herkesi ebediyen genç, güzel ve sıska olmak zorunda olduğuna inandırmaya çalışıyorlar. Ve başarıyorlar da. Ve çok da para kazanıyorlar. Amaç da o zaten.

Güzel olmak güzledir ama güzelliğin sıskalık veya tombullukla alakası yoktur. Doktorlar ne derse desin, sağlıklı olmanın da.

Herkes sana senin için neyin iyi olduğunu söylemekle meşgul. Aslında bunu söylerken senden fazla bir şey bildikleri yok. Ne daha güzel ne daha genç olmak mümkündür ve güzelliği meydana getiren sadece fizik değil hoş kişilik özellikleridir.

En iyisi, insanın olduğu gibi görünmesi, göründüğü gibi olması. Zaten güzellik bakanın gözlerindedir.


2020 - 2023


ZAMANSIZ YAZILAR