11 Ağustos 2011 Perşembe

Akbabaların başı neden kel?

Batılılarla aramızda birçok fark var ama en önemlisi meraktır. Örneğin, bizde kimse tüyü merak etmez. Tüy nasıl gelişti? Kuşlar neden tüylüdür? Akbabaların başında neden tüy yoktur? Tüyler kuşları nasıl sıcak tutar ve ıslanmalarını önler?
İlk tüylere, günümüzden yaklaşık 200 milyon yıl önce hüküm süren ve sürüngenler devri olarak bilinen Jura Çağı’nda rastlandı.
Tüyler baykuşların ses çıkarmadan uçmalarını, penguenlerin kar altında kuru kalmalarını, yalıçapkını kuşunun üzerine güneş vurmuş deniz gibi parlamasını sağlarlar.
Mühendislere göre, tüy yeryüzündeki en etkin yalıtım malzemesidir.
Yerde bir kuş tüyü görüp de eline almamış, hafifliğine şaşmamış, parmaklarını üzerinde gezdirmemiş insan var mıdır, acaba?
Geçenlerde kitaplar arasında dolaşırken Thor Hanson adlı bir biyologun bu konuda 352 sayfalık bir kitabının çıkmış olduğunu gördüm.
Bırakın araştırıp bu konuda böyle bir kitap yazmayı okuyacak kaç kişi tanıyorsunuz?
İcatların anası meraktır.
İlerlemek kalkınmaktan zordur. En ileri ülkeler en meraklı insanların ülkesi olduğuna göre ülkemizde meraklı insanların sayısını artırmak için bir şeyler yapmak lazım. Ama ne?

Kolay bir iş değil. Özgün düşünmenin, değişik olmanın, kafa tutmanın, yaratıcılığın teşvik edilmediği okullarda yetişiyor çocuklarımız. İtibar gören, itaat ve disiplin, ezber ve baş eğmedir. Aytışma, dik başlılık, yaratıcılık, sürüden ayrılış değil.
Bu tür bir eğitim sisteminden meraklı çıkmak bir mucizedir.
İşin ilginci, merak denilen şeyin bir merak mesleği olan gazetecilikte bile az bulunmasıdır.
Örneğin:
Afşin Elbistan’da, geçen şubat ayında, açık madende, toprak kaymasının meydana getirdiği korkunç bir kaza oldu. On bir kişi öldü. Yıkıntı 35-40 metre yüksekliğinde, yaklaşık 1,5 kilometre kare alana yayıldı. Bunun meydana getirdiği elli milyon metreküp taş toprağın altında hâlâ dokuz kişi yatıyor.
Hiçbir medeni ülkede olması mümkün olmayan bu kaza nasıl meydana geldi? Sorumluları kimdir? Cezalarını görecekler mi?
Kim merak ediyor medyada bunları?

Türkiye-Suriye hududunu mayınlardan temizleme ihalesine ne oldu? Bu ihaleyi NATO’ya bağlı, NAMSA adlı bu konuda uzman bir kuruluş yapacaktı ama devre dışı bırakıldı. Neden?
Yüz milyon dolara, denizde sismik araştırma yapılacak bir gemi ısmarlandı. Yüz milyon dolar çok değil mi?
Antidepresan ilaç satışları son beş yılda %65 arttı. Depresyon salgını mı var?
Genetiği değiştirilmiş ürünlere ithalat kapılarının açılmasının sonuçları ne oldu?
Türkiye’de basının sorunu genellikle bir özgürlük sorunu olarak sunulur.
Bu yanlış değildir ama doğru da değildir. Basının esas sorunu özgürlük değil profesyonellik eksikliğidir.
Akbabaların başı neden keldir sorusuna gelince. Leş ile beslenen akbabalar karınlarını doyururken başlarını leşin gövdesine sokarlar. Başları tüylü olsaydı kirlenip mikrop yuvası olacak, hastalıklara neden olacaktı. Kel baş akbaba için temizlik ve hastalıktan bağışık olmak demektir.

2020 - 2023


ZAMANSIZ YAZILAR