18 Mayıs 2011 Çarşamba

Uyarıyorum - çok uzun yaşayacaksınız - ona göre

Kendinize iyi bakın çünkü umduğunuzdan daha uzun yaşayacaksınız.
İnsan yaşam süresi nerdeyse 155 yıldan beri uzuyor ve bu yüzyılda da uzamaya devam edecek.
Uzmanlara göre, ömür her yıl 3 ay uzuyor. Bugün doğan bir bebek dün doğandan altı saat daha uzun yaşayacak.
Max Planck Demografik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Profesör James Vaupel’e göre, 2007’de doğan bebeklerin yarısı Almanya’da 102, İngiltere’de 103, Fransa ve ABD’de 104, Japonya’da 107 yaşını görecek.
Türkiye’de bu konuda araştırma yok. Ama sağlık ve gelir düzeyindeki yükseliş dikkate alındığında bizde de yüz yıl sonra yüz yaşını aşanların binlerle sayılacağı tahmin edilebilir. Birçok çocuk sadece dedesini değil büyük dedesini de görebilecek.
Scientific American adlı bilim dergisine göre dünyada 1900’de doğuşta beklenen yaşam süresi ortalama otuz yıl, gelişmiş ülkelerde kırk beş yıl idi. 2010’da gelişmiş ülkeler için ömür uzunluğu seksen yıla tırmandı. Dünya ortalaması ise yetmiş oldu.

Türkiye’de de ömür uzuyor ama kadınlarla erkekler arasında büyük bir fark var. Beklenti kadınlarda kalkınmış ülkelere, erkeklerde geri ülkelere daha yakın.
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’e göre 2011’de ülkemizde doğuşta beklenen yaşam süresi kadınlarda yetmiş yedi, erkeklerde yetmiş iki. 1990 ile karşılaştırıldığında kadınlar sekiz, erkekler dört yıl daha fazla yaşıyor. TÜİK bu eğilimin devam etmesini bekliyor.
“Bugünün çocukları neredeyse uzun ömür garantisiyle doğuyor” diyor, AXA sigorta şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Henri de Castries, bir yazısında.
Ülkemizde de faaliyet gösteren Fransız AXA dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden biridir. Dört gün sürecek bu dizide kullandığım bilgilerin çoğunu şirketin geçen yıl düzenlediği Uzun Ömürlülük Konusunda Küresel Forum’unda açıklanan bilimsel sunumlardan aldım.

Eskiden, insanların uzun yaşamadığı dönemlerde, çok az yaşlı insan vardı. Artık uzun ömürlü insanlar dünya nüfusunun kayda değer bir bölümümü meydana getirmekte. Örneğin, 1935’te ülkemizde altmış beş yaş ve üstünde 630 bin kişi yaşarken 2000’de bu sayı dört milyon civarında oldu.
Eskiden dünyanın her yerinde en hızlı genç nüfus artmaktaydı. Şimdi yaşlı nüfus. Önce Almanya gibi kalkınmış ülkeler yaşlanmaya başladı. Ardından Türkiye ve Çin gibi ülkeler de...
2050 yılına gelindiğinde altmış beş yaş üzeri insan sayısı üç misli artarak 1,5 milyara ulaşacak. Kişi, devlet ve şirket bazında birçok şey bu gerçek göz önüne alınarak yeniden düşünülecek. En geç 65 yaşında emekli olmak yakında hayal olacak.
Ömrün uzamasının en önemli nedeni tıp ve sağlık hizmetlerinin gelişmiş olmasıdır. Yüz yıl önce eline diken batan bahçıvan kan zehirlenmesinden ölüyordu, artık en tehlikeli hastalıklara yakalananlar bile yaşatılıyor.
Yarın: Uzun hayatın sırları

2020 - 2023


ZAMANSIZ YAZILAR