11 Aralık 2009 Cuma

Sokakta öpüşme özgürlüğü

Meşhur olmak bir değiş tokuştur. Kişi şöhreti alır, karşılığında özel hayata sahip olma özgürlüğünü verir. Bir defa verdi mi de, bir daha geri alamaz.

Meşhur değilseniz hayatınız size aittir, yakın çevreniz dışında kimseyi ilgilendirmez. Sokakta tanınmadan yürüyebilirsiniz. Sizinle göz teması kurmak isteyenlerden kurtulmak için geceleri bile güneş gözlüğü takmak zorunda kalmazsınız.

Beyoğlu’nda bir bardan çıkarken kendinizi tutamayıp sevgilinizi öperseniz ertesi gün bir gazetede fotoğrafınızı görmeyeceğinize emin olabilirsiniz.

Meşhur kişi ise, istese de istemese de, sona ermeyen, halka açık bir sitcom’un kahramanıdır.

Hayatı didik didik edilir, her adımı izlenir. Hayatı kısmen kendinin, kısmen herkesindir.

Meşhur olmanın bedelidir bu ve başında keyif verse de zamanla ağır bir yük haline gelir.

Bütün bunları, geçenlerde, Amsterdam Havaalanı’nda sesi kısık bir ekranda Tiger Woods’la ilgili bitmeyen haberleri izlerken düşündüm.

Woods dünyanın en ünlü ve başarılı golfçüsüdür. Servetinin 750 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Evli ve çocuk sahibi Woods yakınlarda esrarengiz bir araba kazası geçirdi. Ardından kokteyl barda garsonluk yapan bir kadın, onunla 31 ay süren bir aşk hayatı yaşadığını açıkladı.

Bu gelişmeler, gelirinin büyük bir bölümünü sponsorluklardan kazanan Woods’u darmadağın etti. Nike’tan Tag Heuer’e birçok şirket onu kullanarak yılda 100 milyon dolarlık reklam harcaması yapıyor.

Bu paraların harcanmaya devam edilmesi Tiger Woods’un skandallardan uzak yaşamasına bağlı.

Bizde Tiger Woods gibi uluslararası üne sahip kişiler yok.

Ama bizim ünlülerimiz de, zaman zaman onun gibi, şanssız anlarında kameralara yakalanabiliyorlar.

Bu tür “dikkatsizlikler” özel hayatın dokunulmazlığına mı girer yoksa “haber”e mi? Basılmalı mı, basılmamalı mı?

Bir ünlünün evlilik dışı ilişki yaşarken yakalanmasını yazmakta kamu yararı yoktur. Yazılması özel hayata tecavüzdür. Masum insanların, özellikle eşlerin ve çocukların, derin bir biçimde incinmesine neden olabilir.

Bütün bunlara rağmen bir gazete editörü olsam, her olayı ayrı ayrı değerlendirerek, bu tür haberleri ve fotoğrafları ben de kullanırdım.

Tiger Woods haberinin New York Times’tan en paspal tabloid gazetelere dek ABD’de her yerde kullanılması gibi.

Politikacılar, yıldızlar ve hatta gazeteciler gibi şöhret sahibi kişiler sosyal normların dışına çıktıklarında özel hayatları özel olmaktan çıkar. Yaşamlarının acı gerçeğidir bu.

Cini şişeden çıkaran, onunla yaşamak zorundadır.

2020 - 2023


ZAMANSIZ YAZILAR